“Ik vind het belangrijk dat dit soort organisaties er zijn. Maar daarnaast hebben we een maatschappelijke doelstelling. We hebben jaarlijks een budget dat we verdelen onder een aantal organisaties en daar is dit er één van.”
GB Steel Group omvat vijf staalverwerkende bedrijven in Noord-Nederland: Kampstaal in Emmeloord en Meppel, Kamplacon in Emmeloord, Nauta in Heeg, Vossebelt in Geesburg en Machinefabriek Emmen. Het bedrijf heeft in totaal 330 werknemers, waarvan 150 in Emmeloord. Soetekouw vertelt welke energiebesparende maatregelen het bedrijf heeft genomen. “Wij verbruiken veel stroom voor de productie en gas om de productiehallen te verwarmen. Dus we hebben allerlei CO2-uitstoot naar de wereld en dat proberen we bewust te beperken. We hadden als doelstelling om tussen 2015 en 2020 37 procent CO2 te besparen bij gelijkblijvende omzet. Inmiddels staan we boven de 50 procent. Dat was relatief eenvoudig te realiseren. Onze daken liggen vol zonnepanelen, overal brandt led-verlichting en de stroom die we inkopen is afkomstig van windenergie. Dat was een forse investering, maar het levert ook veel op. Je hoeft minder stroom in te kopen en je krijgt subsidie, waardoor het dus ook voor je portemonnee goed is.”
Nieuwe doelstellingen formuleren is een moeilijkere opgave. “Wat we tot nu toe gedaan hebben zit allemaal binnen onze muren. Daarmee vielen grote slagen te maken. Maar daarna komt het aan op onze keten. Zijn er bijvoorbeeld andere bedrijfsmodellen te bedenken waardoor je duurzamer opereert in de markt.” Staal is vrijwel volledig recyclebaar. “Maar als je die cirkel korter wilt houden - dus niet eerst omsmelten, maar hergebruiken in een gebouw - dan wordt het al ingewikkelder. Samen met onze opdrachtgever Ballast Nedam hebben we een modulair systeem ontwikkeld voor hergebruik van een parkeergarages. Zo hebben we er in Delft één afgebroken en die vervolgens opnieuw opgebouwd bij DierenPark Amersfoort. Die ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen. Maar nog beter dan ‘re-usen’ is ‘refusen’, dus niet meer afbreken, maar een gebouw zo bouwen dat het van de ene functie over kan gaan in de andere. Dat is iets wat we met de hele keten moeten oppakken.”
Soetekouw vertaalt duurzaamheid ook naar maatschappelijke betrokkenheid. Dat komt tot uiting in sponsoring van maatschappelijke doelen, maar ook in samenwerking met bedrijven uit de omgeving. Kampstaal en Kamplacon zijn aangesloten bij het Innovatiecluster Noordoostpolder. “Als je over twintig jaar nog wilt bestaan, moet je zorgen dat je de jeugd van nu uit de omgeving interesseert voor techniek. Dat kun je alleen doen, maar als je dat met z’n allen doet heb je een veel breder geluid en bereik je meer.”
Foto: ©Pim van der Maden