De award werd donderdag 22 september voor de tiende keer uitgereikt, aansluitend op het duurzaamheidssymposium van de Pioniers van de Toekomst. Het evenement werd gehouden in het gebouw van Aeres VMBO in Emmeloord. Vronie Bootsma gaf namens het stichtingsbestuur een toelichting op de totstandkoming van de prijsuitreiking. “De award wordt jaarlijks toegekend aan een duurzaam initiatief in Noordoostpolder. De pioniers doen hiervoor een oproep aan het publiek om recente projecten aan te melden. Een onafhankelijke jury heeft hieruit de meest in het oog springende genomineerd. Hierop kon vervolgens online door het publiek gestemd worden.”
Nominaties duurzaamheidsaward
De jury bestond uit Jos van Putten, manager van welzijnsorganisatie Carrefour; Tony Mol, algemeen directeur van Startblock, winnaar van de Duurzaamheidsaward 2021; en Thomas Gillissen, wethouder van Noordoostpolder met duurzaamheid in zijn portefeuille. Gillissen maakte als juryvoorzitter de winnaar bekend. Hieraan voorafgaand gaf hij een toelichting op de nominaties van No Shit Food en Bloeiende Zwijnsweg, beide uit Ens.
No Shit Food staat voor biocyclische veganlandbouw, teelt waar geen chemische en dierlijke mest aan te pas komt. Onderdeel van de bedrijfsvoering is de webshop noshitfood.nl. “Die is niet alleen bedoeld om te verdienen, maar ook om hun verhaal te vertellen: ‘waarom doen we dit en waarom is dat belangrijk?’. Dat sprak ons als jury erg aan”.
Bloeiende Zwijnsweg is een samenwerkingsproject van de bewoners van de Zwijnsweg - burgers en boeren - om de biodiversiteit in hun omgeving te versterken. Om die reden ontving het initiatief in 2020 al de landelijke ‘Samen voor Biodiversiteitsprijs’. “Een mooi project van omwonenden die zich inzetten voor een gezonde omgeving. Daarnaast geeft het kleur aan de weg, wat ook mooi meegenomen is. Hun motto ‘niet maaien, maar zaaien’, vinden we heel sterk”, zei Gillisen namens de jury van de Duurzaamheidsaward, “maar wat we vooral mooi vinden, is dat de Bloeiende Zwijnsweg zich bezighoudt met educatie. Ze nodigen scholen uit om langs te komen en vertellen over het project”. Om navolging te stimuleren onderhoudt de buurt tevens de website www.bloeiendezwijnsweg.nl.
Winnaar duurzaamheidsaward
Johannes Schra, voorzitter van de Bloeiende Zwijnsweg, nam de wisselbokaal, het bijbehorende certificaat en een bos bloemen dankbaar in ontvangst. Hij wilde iedereen wel uitnodigen te komen kijken, maar adviseerde daar tot volgend jaar mee te wachten. Dit vanwege de huidige werkzaamheden aan de waterleiding in de berm van de Zwijnsweg. “Aan ons de uitdaging om de schade aan de begroeiing daarna weer te herstellen”, zei Schra. Hij had op zijn beurt namens de Zwijnsweg ook een bos bloemen uit de eigen vegetatie uit te reiken en gaf die graag aan spreker Tijmen Sissing, de zelfbenoemde ‘trashpacker’. Onderdeel van het gezamenlijk onderhoud aan de berm van de Zwijnsweg is het ruimen van zwerfafval. “Het verhaal van de trashpacker spreekt me dan ook enorm aan”, aldus Schra.
Oproep vrijwilligers
Bootsma maakte tot slot van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen aan de toehoorders om vrijwilliger te worden van de Pioniers van de Toekomst. “Wij zoeken mensen die evenementen als deze willen organiseren of zitting willen nemen in het bestuur”. Meer informatie en aanmelding is te vinden op de vacaturepagina.