Zo’n zeventig belangstellenden kwamen af op het symposium, dat donderdagavond 22 september in Aeres VMBO in Emmeloord werd gehouden. Vier vlotte sprekers leverden vanuit hun eigen invalshoeken een bijdrage aan het thema, waarbij ze de aanpak van globale klimaat- en milieuproblemen terugbrachten tot de menselijke maat.
Dagvoorzitter Toine Straatman nam de toehoorders bijna letterlijk aan de hand in een imaginaire wandeling. “Met onze ‘arrogante ego’s’ hebben we onszelf ervan overtuigd dat we van deze aarde kunnen nemen wat we willen. Maar we kunnen niet nemen, zonder te geven. Gooi dat arrogante ego aan de kant en focus op de richting die je wilt gaan. Het tempo van onze voeten, onze footprint, bepalen we zelf.” In een brainstormsessie liet Straatman de aanwezigen nadenken over kleine dingen die we individueel meteen kunnen doen, om met elkaar het verschil te maken. Naast beter nadenken over en heroverwegen van onze beslissingen, werden concrete acties genoemd als zwerfvuil ruimen, de fiets pakken, korter en niet elke dag douchen, kleding hergebruiken, warme kleding breien, lokaal geproduceerd voedsel kopen en stoppen met ‘goedkope zooi’ kopen.
Jeroen Bunt, projectleider Infra van gemeente Noordoostpolder, lichtte de rol van de overheid toe wat betreft waterbeheer. “Waar het beleid er vroeger op gericht was om water zo snel mogelijk af te voeren, willen we het nu zo lang mogelijk vasthouden.” Als voorbeeld liet hij zien welke opvangcapaciteit er onder De Deel in Emmeloord is aangelegd. In totaal kan er 700.000 liter water worden opgevangen, waarna het geleidelijk infiltreert in de bodem. Bij nieuwbouwprojecten wordt hemelwater niet langer in het riool geloosd, maar via onder meer wadi’s afgevoerd. Bunt riep het publiek vervolgens op vooral te kijken naar individuele maatregelen. “Stel dat morgen 20.000 polderbewoners een regenton plaatsen en nog eens 10.000 halen alle stenen uit hun tuin. Wat een effect zal dat hebben!”
De Houdbare Mens in relatie tot het onderwerp wonen werd belicht door Tony Mol, algemeen directeur van Startblock in Emmeloord. De in vier dagen in de fabriek gebouwde compacte en duurzame Startblockwoningen, kunnen een wezenlijke bijdrage leveren aan het oplossen van het tekort aan betaalbare woningen. De houten woningen zijn daarnaast volledig recyclebaar. “En”, zo vulde Mol aan, “we willen ook een maatschappelijke toegevoegde waarde hebben. Wij hebben werknemers uit de regio nodig. Timmerlieden, maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”.
De onderwerpen circulariteit en solidariteit kwamen aan de orde in het inspirerende verhaal van de zelfbenoemde trashpacker Tijmen Sissing. In plaats van zich nog langer te storen aan het afval - met name plastic - op de stranden vanT Maleisië, nam hij het initiatief om het op te rapen. Dit sympathieke gebaar van de backpacker werd opgemerkt door de inheemse bevolking, gedeeld op sociale media, opgepikt door de media en heeft zich als een olievlek over de continenten uitgebreid. “Er zijn wereldwijd community’s opgezet. 43 landen hebben meegedaan aan de Global Trashpacking Day”, vatte Sissing samen en hij moedigde aan: “Onderschat dus nooit de impact die je kunt maken door iets kleins te doen”.