Bewustwording creëren over gezond voedsel uit de regio is een van de missies van de stichting Pioniers van de Toekomst. Wat dat betreft is het driegangendiner op locatie, waarin producten uit Noordoostpolder centraal staan een beproefd en gewaardeerd terugkerend evenement. Er wordt een zgn. 80/20 diner gepresenteerd, wat staat voor de verhouding tachtig procent vegetarisch en twintig procent dierlijk voedsel, maar ook voor tachtig procent producten uit de regio en twintig procent van daarbuiten.
De locatie is dit jaar biologisch landbouwbedrijf BioRomeo aan Zwijnsweg 5 in Ens. Hier worden onder meer regenboogpeen, koolrabi, knolselderij en wilde bietjes geteeld. Restaurant Le mirage uit Emmeloord, tevens enthousiast deelnemer aan de stichting, verwerkt producten uit de Noordoostpolder op delicate wijze in iedere gang van het diner.
Nieuw is de toevoeging van de muziektheatervoorstelling geregisseerd door Titia Bouwmeester. “Het publiek kan niet alleen proeven van lokaal geteelde groenten maar ook van de verhalen van de telers die daar mee verbonden zijn. Acteurs en muzikanten nemen het publiek mee in de uitdagingen waar akkerbouwers nu voor staan”, licht Digni van den Dries toe, die namens de pioniers een voorstelling elders voorproefde. “De voorstelling bestaat uit 4 scenes die tussen de gangen gespeeld worden. De consument wordt uitgenodigd om even op de stoel van de boer te gaan zitten. Boeren moeten immers de wereld voeden en tegelijkertijd verduurzamen, terwijl de marges steeds kleiner worden.”
In de voorstelling verkennen twee generaties groentetelers samen de toekomst. Hoe ziet de toekomst van het familiebedrijf er uit? Voor welke keuze staan jonge akkerbouwers? En hoe is het voor ouders om hun bedrijf over te dragen? De voorstelling speelde eerder bij festival Karavaan in Noord-Holland en ontving daar lovende reacties van publiek en pers. De ingrediënten van het evenement - voedsel, enscenering, tekst en muziek -, prikkelen alle zintuigen en bieden het publiek naast een gezellige avond ook nieuwe inzichten. “Je ziet dat er tijdens het diner nieuwe gesprekken ontstaan tussen boer en burger”, aldus Van den Dries.
Reservering
De dinervoorstellingen worden gehouden op vrijdag 2 en zaterdag 3 september, aanvang 18.00 uur. Op zondag 3 september volgt om 13.00 uur een lunchvoorstelling.
Bekijk hier de trailer van Grondproeven: https://youtu.be/jSDYXpMZoD4
Ticketverkoop via: www.tickettekoop.nl/2022/grondproeven