Het publiek zat aan lange tafels tussen hoge wanden gebouwd van kuubkisten in een grote loods in Ens. Met zicht op het akkerland konden de gasten proeven van een culinair diner verzorgd door restaurant Le mirage waarin lokale groenten de hoofdrol speelden. Ondertussen keken en luisterden de gasten naar de voorstelling die op speelse en muzikale wijze de actuele uitdagingen van groentetelers schetst.
De theatermakers namen het publiek mee in het verhaal van een familiebedrijf. In vier muzikale scenes, die zij tussen de gangen spelen, schetsen zij de dilemma’s van twee generatie akkerbouwers, hoe zij zoeken naar manieren om te verduurzamen nu de marges steeds kleiner worden. De voorstelling gaf aanleiding voor gesprekken tussen wildvreemden die bij elkaar aan tafel zaten. Dat was precies wat initiatiefnemer Digni van den Dries voor ogen had. “Veel akkerbouwers herkenden zich in de voorstelling en waren geraakt door het verhaal en de prachtige muziek. Veel consumenten hebben nieuwe inzichten gekregen doordat ze even op de stoel van de boer konden zitten.”
Het publiek was lovend over de prachtige locatie, het heerlijke eten en de ontroerende voorstelling. De ingrediënten van het evenement: - voedsel, enscenering, tekst en muziek -, prikkelden alle zintuigen en boden het publiek naast een gezellige avond ook nieuwe inzichten. Het driegangendiner op locatie, waarin producten uit Noordoostpolder centraal staan, is een beproefd en gewaardeerd terugkerend evenement voor stichting Pioniers van de Toekomst. Het ‘80/20-diner’ staat voor de verhouding tachtig procent vegetarisch en twintig procent dierlijk voedsel, maar ook voor tachtig procent producten uit de regio en twintig procent van daarbuiten. De combinatie van eten en theater is een groot succes gebleken en wat de ‘pioniers’ betreft voor herhaling vatbaar.
Foto: Sjors Evers