Paul Schenderling is econoom, schrijver en spreker. Hij adviseert, schrijft en spreekt over sociale en ecologische vraagstukken vanuit een economische invalshoek. Zijn doel is een gelukkiger Nederland dat binnen de draagkracht van de aarde leeft. Anca Blok is de avondvoorzitter en zal het programma leiden. Het symposium wordt gehouden op een wel heel bijzondere locatie, namelijk de kas bij DeelWerk aan de Randweg.
De symposiumcommissie van Pioniers van de Toekomst bestaat uit Esmeralda, Marissa, Floris, Dennis en Marloes. Die laatste drie ontmoeten we op de plek waar het symposium dit jaar gehouden wordt, in de kas bij DeelWerk aan de Randweg.
Alles begint met bewustwording
“We zijn heel blij dat Floris van DeelWerk het mogelijk heeft gemaakt dat we hier in de kas terecht kunnen” zegt Marloes. “Een mooie laagdrempelige locatie waarin we toch zeker 150 bezoekers kunnen verwelkomen. Wat de bezoeker mag verwachten van het symposium? Ik denk wel het laaghangende fruit. Je gaat eenvoudige tips horen die je enthousiast meeneemt naar huis en al meteen kunt toepassen. Alle beetjes helpen. En alles begint met bewustwording.”
“Toen ik zelf een lezing van Paul Schenderling bezocht, was ik meteen geboeid”, voegt Dennis eraan toe. “Die moeten we vragen voor ons duurzaamheidssymposium, dacht ik. Ik ben uiteraard heel blij dat ons dat gelukt is. Paul zet het publiek echt aan tot nadenken. Dat doet hij op een heel laagdrempelige manier. Persoonlijk vind ik zijn manier van leven wel heel extreem hoor. Hij vliegt niet meer en eet helemaal geen vlees meer. Dat zou ik niet kunnen. Het interessante van de spreker is dat hij inzet op de consument maar het thema wel van verschillende kanten belicht. Als we minder gaan consumeren en ons focussen op het maken en kopen van producten met kwaliteit kunnen we op een duurzame manier verder consumeren. Uiteindelijk moeten we met z’n allen minder gaan consumeren. Maar hoe gaan we dat doen?”
Niet gebonden aan leeftijdsgrens
“Het mooie van bewustwording is dat het niet gebonden is aan een leeftijdsgrens” vindt Marloes. “Iedereen is dan ook van harte welkom. Maar het zou natuurlijk wel super leuk zijn als er heel veel jongeren op af komen.” Dennis: “Vanwege de lage entree willen we een zo breed mogelijk publiek proberen te bereiken. Ik ben zelf heel erg voor de focus op innovaties die leiden tot duurzamere keuzes. Bijvoorbeeld elektrisch vliegen of voordelig en meer openbaar vervoer. Dat zou ik super vinden, om mensen te motiveren tot het maken van duurzame keuzes.” Marloes: “In de omgeving waar wij wonen, de Noordoostpolder, zijn er kleine stapjes mogelijk die je zelf kunt doen. Neem binnen Emmeloord bijvoorbeeld de fiets. Koop niet lukraak dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Is iets kapot? Laat het dan repareren. Het hoeft echt niet allemaal nieuw te zijn.”
Unieke kans
Dennis vervolgt: “Het is op zich al een unieke kans om eens een kijkje te nemen in de kas. Het is een locatie waar veel mensen waarschijnlijk nog nooit zijn geweest. Even lekker uit je comfortzone in een informele setting luisteren naar een interessante spreker die het beste voorheeft met ons en onze toekomst. Daar kom je toch voor van de bank af?” Pak deze kans om deel te nemen aan een avond vol inzicht, inspiratie en duurzame connecties. Wees erbij en ontdek samen ‘Is er leven na de groei?’
Kaarten bestellen
Marloes: “De avond begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De entree bedraagt € 5,00 en dat is inclusief koffie/thee en een consumptiebon voor een borrel na afloop, want we blijven natuurlijk wel gezellig nog even nakletsen, dat hoort er ook bij. Volgens Paul Schenderling wordt de mens immers gelukkig van meer sociale interactie met elkaar.”
Kaarten zijn beschikbaar via Ticket te Koop.