Het evenement wordt gehouden op donderdagavond 22 september. Het duurzaamheidssymposium ligt ten grondslag aan het ontstaan van de stichting. ‘De Houdbare Mens’ is het negende thema dat door de pioniers wordt uitgelicht. Het doel van ieder symposium is niet te blijven praten, maar tot actie te komen; van denken naar doen!
‘De Houdbare Mens’ duidt op een bepaalde levenshouding. “Dat betekent bewust leven en zuinig omgaan met natuurlijke hulpbronnen. Door een bewuste, sobere en eenvoudige levensstijl voordelen behalen voor je eigen leven en dat van je (klein)kinderen en daardoor ook de aarde minder belasten”, licht de symposiumgroep de keuze voor het thema toe. “De houdbare mens gaat over voedsel, natuur, werk, wonen, water, energie, circulariteit en solidariteit. Duurzaam gedrag ontstaat als we ons bewust worden van het feit dat ons dagelijks handelen invloed heeft op anderen en onze omgeving. Hoe minimaliseren we de negatieve effecten van onze levenswijze? Effecten die vandaag ontstaan, maar die vaak ver strekken in ruimte en tijd.”
Om het gesprek in gang te zetten hebben de pioniers Toine Straatman, directeur van TellTales en Code 0 Producties, Tony Mol, algemeen directeur van Startblock in Emmeloord, Tijmen Sissing, founder van Trashpackers, en Jeroen Bunt, projectleider Infra van gemeente Noordoostpolder uitgenodigd. Zij zullen het thema ‘De Houdbare Mens’ vanuit hun eigen expertises benaderen.
- Straatman treedt op als dagvoorzitter en keynote spreker. Hij belicht duurzaamheid in het algemeen en laat zich daarbij leiden door de bijdragen van de andere sprekers.
- Mol spitst zich toe op wonen. Hij vertelt hoe Startblock met complete, duurzame én betaalbare woningen, passend binnen het bouwbesluit, een bijdrage wil leveren aan het oplossen van het tekort aan betaalbare woningen.
- Sissing - tevens influencer, rapper en psycholoog - gaat in op circulariteit en solidariteit. Zijn verhaal omvat één belangrijke boodschap: onderschat nooit welke impact je kan maken door iets kleins en simpels te doen. Het publiek wordt meegenomen op zijn avontuur met indrukwekkende video’s en foto’s.
- Bunt richt zich op water, ‘het nieuwe goud’ en vertelt hoe de gemeente Noordoostpolder hiermee begaan is. Bijvoorbeeld het waterbergingssysteem op De Deel toont aan hoe we niet alleen in tijden van droogte, maar ook in tijden van overvloed met water om kunnen gaan.
Het symposium wordt gehouden in het gebouw van Aeres VMBO aan De Balkan 16 in Emmeloord. Een passende locatie omdat de school wordt aangeduid als Groene School waarin een groene omgeving, duurzaamheid, voeding, gezondheid en dierverzorging centraal staan.
Het symposium duurt van 19.30 tot 22.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Er wordt gestart met een plenaire inleiding in de kantine van de school, waarna de deelnemers uiteengaan in drie groepen. Deze worden geleid door de sprekers Mol, Sissing en Bunt. Gasten kiezen zelf hun spreker. Hierna komt iedereen weer samen voor een plenaire terugkoppeling.
Aan het eind van de avond wordt tevens de winnaar van de Duurzaamheidsaward 2022 bekendgemaakt. Dit is een publieksprijs waar nog tot en met 9 september op gestemd kan worden.
Stemmen op één van de genomineerden voor de duurzaamheidsaward kan tot en met 9 september nog op de pagina Duurzaamheidsaward 2022.