“Het symposium heeft altijd een belangrijke rol gespeeld binnen de aandachtsgebieden van de pioniers.” Taco Buissant des Amorie, vanaf de beginperiode bij de pioniers betrokken, vertelt: “We zochten een manier om onze motieven en gedachtegoed kenbaar te maken. Toen ontstond al snel het idee om symposia te organiseren”. De werkgroep blikt terug op thema’s die vaak op de actualiteit vooruitliepen en hierop nog niet hebben ingeboet.
Bewustzijn bevorderen is een primair doel van de Pioniers van de Toekomst. “Duurzaam gedrag ontstaat als we ons bewust worden van het feit dat ons dagelijks handelen invloed heeft op anderen en onze omgeving. Hoe minimaliseren we negatieve effecten van onze levenswijze. Effecten die vandaag ontstaan, maar die vaak ver strekken in ruimte en tijd.” Het jaarlijks terugkerende symposium rondom 10 oktober - ooit uitgeroepen tot Dag van de Duurzaamheid - is bedoeld om toehoorders hierover aan het denken te zetten. “In de hoop dat deze groei van bewustwording ook leidt tot actie.”
Niet alleen het onderwerp dat aan bod komt, maar ook de opzet van het symposium wisselt per jaar. De oriëntatie op mogelijke onderwerpen begint bijna een jaar voordat het symposium plaatsvindt. “De uitdaging hiervan is om een pakkend onderwerp te vinden, dat én actueel is én van toepassing is op onze Noordoostpolder. De opzet van het symposium is dusdanig dat we trachten weg te blijven van de politiek en niet moralistisch zijn in de uitdraging. We proberen juist een transparant en evenwichtig beeld te schetsen over een specifiek onderwerp. Hierbij kiezen we zowel de spreker als de locatie met zorg, bedoeld om het onderwerp te versterken.”
Duurzame Troonrede
Omdat er dit jaar geen symposium kan worden gehouden, geeft de symposiumgroep in de krant 'De Duurzame Poldersamenleving' een overzicht van symposia van de afgelopen jaren. Dit overzicht is ook digitaal terug te vinden op de symposiumpagina op de website. “Het is aardig om te zien dat we met de onderwerpen waar we al vele jaren mee bezig zijn, nog steeds inhaken op de actualiteit.” Ze dragen daarmee meteen een thema aan wat een symposium voor dit jaar had kunnen zijn.
De symposiumgroep nodigt iedereen uit kennis te nemen van de ‘Duurzame Troonrede’ van dinsdag 1 september 2020, uitgesproken door hoogleraar Jan Jonker. “Hij presenteert ‘zeven breekijzers’ die moeten bijdragen aan een meer duurzame en menswaardige maatschappij. Zijn citaat ‘We staan misschien wel ongewild op een kruispunt. De pandemie is, hoe pijnlijk ook, een ‘blessing in disguise’, een geluk bij een ongeluk’, geeft de noodzaak aan waar we nu voor staan.”
Het zal de lezer niet ontgaan dat Jonker’s oproep tot actie doorklinkt in alle symposia die de symposiumgroep hebben georganiseerd. “Dit is een mooi moment om ook in de Noordoostpolder de discussie aan te gaan over de zeven transitiemechanismen en met name welke rol wij als Noordoostpolder hierin kunnen betekenen. Wij dagen iedereen uit om kritisch te kijken naar de toekomst vanuit het oogpunt dat we de Aarde op dit moment te leen hebben. De twee vragen die wij nog hebben zijn, welke mogelijkheid ziet u en wat gaat u doen met deze kennis?”