Inleider Aart Dijkstra gaf zijn kijk op vooral de aspecten rond investeringen, haalbaarheid en betaalbaarheid van de dorpsmolen bij Tzum. Wat komt er allemaal bij kijken om tot een dorpsmolen te komen? Als projectleider gaf hij vooral mee om “te bezinnen alvorens te beginnen”.
Dat moet ook de reden zijn geweest waarom er een mooie vertegenwoordiging van inwoners uit de polderdorpen aanwezig waren. Men begrijpt dat er nog wel de nodige hindernissen zijn te nemen. Niet in de laatste plaats omdat het momenteel niet is toegestaan om in het open gebied van de Noordoostpolder windmolens te plaatsen van een omvang die de plaatsing rendabel maakt. Indien vanuit inwonersinitiatieven een goede aanpak voor de energie-transitie zou liggen in de vorm van een gedragen plaatsing van een dorpsmolen dan is er de hoop dat hier in de komende jaren wel ruimte voor komt, maar dat is allerminst zeker.
Het plaatsen van een windmolen bij de dorpen ziet men wel als een mogelijkheid, maar er is tegelijkertijd zorg over de overlast en de verandering van het landschap. Clustering is aan bod geweest, waarbij plaatsing in het IJsselmeer als een optie is genoemd. De belangrijkste opbrengst van de avond was dat er echt nagedacht moet gaan worden hoe we ook in de dorpen de energie-transitie plaats laten vinden. Daarnaast was één van de conclusies: men wil niet opwekken voor anderen maar voor eigen gebruik door eigen inwoners en bedrijven. Het principe van Local4Local is ter sprake geweest en wordt als een mooie aanpak gezien.
Meerdere keren is de vraag gesteld “wie moet de kar gaan trekken en hoe gaan we dat allemaal doen?”. Deze vragen zijn echter lastig te beantwoorden.
Duidelijk is wel dat de dialoog met de inwoners moet worden opgestart, ondanks de slechte timing met alle negatieve berichten rondom zonnepanelen, hoge terugleverkosten en salderingsregelingen die worden afgeschaft.
Wat ontbreekt is een beeld van wat er straks allemaal nodig is om een integrale benadering te hebben. Men is geen voorstander van allerlei individuele korte termijn oplossingen. Geconcludeerd kon worden dat het vraagteken achter de titel ‘Elk polderdorp een eigen windmolen?’ niet zomaar in een uitroepteken kan worden veranderd.
Hans Wijnants, voorzitter energiecoöperatie Gelijk-Stroom