Soep wordt doorgaans niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend, maar het is de organisatie van DiscoSoep wel menens. “Ik hoop dat we hier over vijf tot tien jaar nog eens staan en dat die 34 kilo dan op z’n minst gehalveerd is”, zegt wethouder Anjo Simonse bij het openen van het door de stichtingen de Pioniers van de Toekomst en Samen Zijn We Er Voor Elkaar georganiseerde evenement. Hij heeft het over de hoeveelheid voedsel die in Nederlandse huishoudens per persoon per jaar wordt weggegooid. “Het begint bij bewustwording. Het is goed dat er mensen zijn zoals julllie, die opstaan en zeggen: ‘Dit accepteren we niet langer, we verspillen geen voedsel’.”
Bewustwording
Simonse vertelt hoe bij hem in 2012 de schellen van de ogen vielen tijdens een bezoek aan een van de armste landen van Afrika. “Ik voelde daar collectieve schaamte over hoe respectloos wij hier omgaan met voedsel. Ik ben thuisgekomen met de diepe overtuiging: er gaat hier geen broodkorst meer in de kliko. Ik sta hier dan ook vanuit een stukje intrinsieke motivatie.” Hij geeft de organisatie een oprecht compliment: “Het is heel mooi dat jullie je hier op je vrije dag inzetten om dat verhaal te vertellen. Bewustwording begint altijd met vertellen”.
Vrijwilligers delen achtereenvolgens broccoli-, tomaten- en bloemkoolsoep uit aan voorbijgangers. En ze vertellen waarom de groenten, die anders in de kliko gegooid zouden worden, nog prima gegeten kunnen worden. Voedselpionier Roelfien Wuestenenk snijdt groenten. “Zou je deze broccoli nog eten?”, vraagt ze aan belangstellenden, waarna er zich een gesprek ontwikkelt. De roosjes zijn enigszins gelig. De reacties zijn dan ook wisselend, maar de soep bewijst dat er niets mis is met de broccoli. En dat geldt ook voor onder meer de kromme wortels en dieprode tomaten.
Bewuste keuzes
De soep wordt opgediend in kartonnen wegwerpbakjes, maar wie echt duurzaam wil zijn neemt eigen soepkommen en lepels mee. Een Emmeloords gezin heeft aan die oproep gehoor gegeven. “Alle beetjes helpen”, zeggen de ouders Niels en Marion. “Wij vinden dit een mooi initiatief en we wonen hier vlakbij, dus het is voor ons een kleine moeite om zelf soepkommen mee te nemen.” Thuis doen ze bewust moeite om voedselverspilling te voorkomen. “We doen ons best, maar het kan altijd nog beter. We maken in ieder geval al bewuste keuzes en dat willen we onze kinderen ook meegeven.” De jongens Bram en Job genieten intussen van hun soep. “Dat was lekker!”, verzucht de oudste. “Zeg dat ook maar tegen de koks!”, spoort zijn moeder hem aan, “Dat vinden ze vast fijn om te horen”.