Langzaam en mondjesmaat begint hij in te zien dat minder vlees eten een prima beweging is die hij makkelijk kan maken, mits hij zo nu en dan een steak van 500 gram mag blijven eten. Aangespoord door zijn nieuwe liefde, en als druppel na het zien van de documentaire Cowspiracy (Netflix, dikke aanrader!) gaat ook bij Jeffrey na een jaar het roer om.
In die zin heeft voor Jeffrey het milieu en het beter om gaan met de wereld al langere tijd een belangrijke rol in zijn leven. Dit werd pas echt serieus toen zij vanuit hun huurwoning in Utrecht op zoek gingen naar een koophuis. Zij hadden al een poging gedaan de huurwoning te verduurzamen. Helaas bleek dat je in een huurwoning niet heel veel verder komt dan folie achter de verwarming en de overstap van een peertje naar ledverlichting.
In het jaar 2020 was de woningmarkt al begonnen aan een uiterst hysterische periode van schaarste en overbieden. Het was al snel duidelijk dat je meer kans had op een woning, wanneer je bereid was om te kopen zonder te kijken, zonder bouwtechnische keuring over ging tot de aankoop of wanneer je ergens een grote zak met geld had liggen.
Na vele bezichtigingen, op de valreep te lage biedingen en louche verkooppraatjes, namen Jeffrey en Liza een hele andere keuze. Utrecht werd ingeruild voor Ens. Liza komt uit Nagele en zij had familie in Kraggenburg, dus voor haar was dit een logische keuze. Voor Jeffrey was het even wennen, maar ook hij zag in dat de grote stad Utrecht niet kon bieden wat zij zochten, namelijk een huisje met een tuintje, niet te groot maar wel betaalbaar.
Helaas bleek het ook hier in de polder een gekkenhuis van huizenhysterie te zijn. Als tussenoplossing konden zij tijdelijk in een chalet. Hoewel dit chalet zo zijn uitdagingen kende, kijken zij terug op een mooie tijd. Ze waren dankbaar voor het dak boven hun hoofd en er werd dicht bij de natuur geleefd.
Liza, toen zwanger van hun tweede kindje, zette met Jeffrey en hun zoon Luna vanuit dit chalet met kleine warmwatervoorziening en kacheltje, de zoektocht naar een woning voort. In oktober 2021 vonden zij een tussenwoning aan de randweg in Ens. Een woning uit het jaar 1949, die door de vorige eigenaar enigszins was opgeknapt met een uitbouw en zonnepanelen. Deze woning zouden zij ombouwen tot een woning die die bij hen past. Zo energiezuinig mogelijk met circulaire materialen en ingericht met warme en aardse kleuren. Helaas bleek het minder makkelijk dan zij hadden gehoopt…
Benieuwd naar het vervolg, de verbouwing, de tegenslagen en meevallers die het stel hebben doorstaan bij het realiseren van hun wens een woning te creëren waarbij moeder aarde zo min mogelijk belast werd? Je leest het binnenkort in het tweede deel op onze website.
Geschreven door: Duurzame Daisy, Instagram: @duurzamedaisy.