Eenmaal de nieuwe woning aangekocht kon de verbouwing beginnen. Zoals eerder te lezen viel in deel 1 van dit verhaal, had de vorige eigenaar de woning al voorzien van zonnepanelen op het dak van het schuurtje. Ook was er een uitbouw gemaakt. Toch moest er nog veel gebeuren. Om te beginnen sloopwerkzaamheden zoals muren weg halen. Als voorbeeld is er een heel kozijn vervangen. Helaas bleek er een enorme lekkage te zijn geweest waar zij niets van wisten. Door dit verborgen gebrek moest het hele dak van de aanbouw worden vervangen, geïsoleerd en verstevigd. Flinke klus dus! Hoewel Jeffrey aangeeft dat Bob de Bouwer niet bepaald zijn tweede naam was, kon hij met de hulp van familieleden heel veel zelf. Dat, en een beetje van YouTube heeft hem veel geleerd, zegt hij lachend.
Jeffrey laat zien dat zij bij het opknappen van de woning zo veel mogelijk materialen hebben gebruikt die beter zijn voor het milieu dan de gangbare materialen. Zo is er gebruik gemaakt van Gutex. Dit is een houtvezelisolatie die gebruikt wordt bij duurzaam bouwen. Dit materiaal heeft een natuurlijke vochtbalans en volgens Liza 'kan je het bij wijze van spreken in de tuin gooien mocht je er ooit afscheid van willen nemen'.
Ook leemstuc werd regelmatig genoemd als materiaal dat Jeffrey en Liza gebruikten om de muren af te werken. Leemstuc is een 100% natuurlijk stucmateriaal samengesteld ui zand, klei en silt. Het is vochtregulerend, geluidsabsorberend en warmtevasthoudend. Dit laatste kwam later misschien nog wel meer van pas dan hen lief was...
Naast een verbouwing van muren en ramen kozen zij er op ook voor om van het gas af te gaan en als voornaamste warmtebron een pelletkachel te gebruiken. Helaas verliep dit traject moeizamer dan gehoopt. Zo bleek de aanschaf van een warmte terugwinsysteem een wachttijd van een jaar te hebben en ‘even’ van het gas af, door bijvoorbeeld een simpele afsluiting, zat er niet bij. De hele gasleiding bleek verwijderd te moeten worden om te voorkomen dat er vastrechtbelasting betaald moest worden voor een aansluiting die niet gebruik wordt. Inmiddels is de gasleiding verwijderd. Het zijn wijsheden die achteraf opgedaan zijn.
De tegenslagen zoals met de gasleiding maar ook de kosten die zij moesten maken om bijvoorbeeld het dak van de uitbouw te vernieuwen zouden hen de moed in de schoenen doen zakken. Maar veel tijd om bij de pakken neer te zitten hadden ze niet. Sommige zaken hadden namelijk een beetje haast. Liza was immers zwanger van hun tweede kindje. Een keuken en functionerende badkamer is dan erg fijn. Zij gaven de moed niet op! Zij lieten de wens om een fijne en een zo duurzaam mogelijk woning te maken niet afbreken door tegenslagen.
Hun doorzettingsvermogen, de rust en de creativiteit bewonderen mij. Hoewel de klus nog niet helemaal af is, hebben zij wel een gezellig en warm huis voor zichzelf en hun gezin gemaakt. Een gezin dat is uitgebreid met de komst van hun tweede zoon Mozi!
Benieuwd naar het eindresultaat? Binnenkort volgt deel 3!
Geschreven door: Duurzame Daisy, Instagram: @duurzamedaisy.