‘Een lekkere kop soep, daar kikker je van op. Helemaal als je daarmee voorkomt dat groente die niet honderd procent perfect is in de kliko verdwijnt. Dat is zonde’, vindt voedselpionier Colinde de Nijs van Le mirage. ‘Omdat wij in Nederland zulke hoge eisen stellen aan het uiterlijk van bijvoorbeeld de wortel, de witlof, de prei of de pompoen, willen we ze niet verkopen als ze er ietsje minder volmaakt uitzien. Terwijl alles toch echt draait om de smaak. Een deukje, beschadiging of iets minder perfecte vorm proef je echt niet terug in de soep.’
Groot succes
De vorige editie was met zo’n 800 uitgereikte kommen soep een groot succes. Dat aantal gaan jullie nu ook weer halen? ‘Ja, dat gaat zeker lukken’, vertelt Floris van Amersfoort van DeelWerk enthousiast. ‘Ik raakte bij toeval betrokken bij een vergadering van de Pioniers van de Toekomst over de DiscoSoep en heb meteen mijn hulp aangeboden. Ik hou van het organiseren van evenementen en het doel van deze soepactie spreekt me enorm aan. Ik vind het heel belangrijk om jongeren ervan bewust te maken dat we met z’n allen veel voedsel verspillen terwijl er ook mensen zijn die honger lijden. Er wordt steeds vaker een beroep gedaan op de voedselbanken, de stichting ‘Samen zijn we er voor elkaar’ of andere instanties die gratis voedsel verstrekken. Terwijl we met z’n allen heel veel voedsel weggooien. Dat is toch tegenstrijdig?’
Verrassende ingrediënten
De ingrediënten voor de DiscoSoep worden ingezameld door de stichting ‘Samen zijn we er voor elkaar’. De kok van Le mirage maakt er vervolgens een heerlijke soep van. Colinde: ’Welke soep het precies wordt, is afhankelijk van de ingezamelde ingrediënten. Dat blijft nog even een verrassing. Maar witlofsoep is er sowieso bij.’ Als startsein wordt de eerste kop soep rond 13.00 uur in ontvangst genomen door wethouder Thomas Gillissen. Wie zin heeft in een kopje DiscoSoep is van harte welkom. ‘Als je dan zelf een soepkom en een lepel meeneemt, zijn we natuurlijk helemaal duurzaam bezig.’
Damn Food Waste
De organisatie Damn Food Waste wil dat Nederlandse consumenten, bedrijven en de overheid actie ondernemen om voedselverspilling tegen te gaan. In Nederland verspillen we 800 miljoen kilo zuivel, brood, vlees, aardappelen, groente en fruit per jaar: dat is zo’n 50 kilo per persoon, goed voor zo’n 4,4 miljard euro. Maar we verspillen ook water, grondstoffen, energie en arbeid die nodig zijn om voedsel te produceren. Met de gratis DiscoSoep, gemaakt van voedsel dat anders in de vuilnisbak verdwijnt, wil Damn Food Waste aandacht vragen voor de voedselverspilling.