Wat tien jaar geleden als een beweging vanuit de samenleving begon, is uitgegroeid tot een invloedrijk, overkoepelend scherm voor duurzame initiatieven in Noordoostpolder. “In het begin moesten we onze hulp aanbieden”, zegt Henk Tiesinga, voorzitter van de stichting Pioniers van de Toekomst, “tegenwoordig worden we gevraagd. We zijn door de jaren heen een begrip geworden, zowel bij de inwoners en het bedrijfsleven als overheden”.
Op 10 november 2010 hield ‘MOK Grensverleggend’ een symposium in de Bantsiliek in Bant met als gastspreker topeconoom Herman Wijffels. Hij sprak over ‘De grote uitdagingen van deze tijd: klimaat, voedsel, armoede en oplossingen voor een duurzame en mondiale samenleving’. Het betekende de conceptie van de stichting Pioniers van de Toekomst. “We zagen mensen die avond naar huis gaan met een blik van: ‘Hier moeten we wat mee doen, maar wat en hoe?’ Toen hebben we tegen elkaar gezegd: ‘Dan gaan we helpen’.” ‘We’ waren naast Tiesinga de grondleggers Tity Kuiken en Jessie de Lange. En ‘helpen’ omvatte in eerste instantie bewustzijnsbevordering wat betreft duurzaamheid en verbinden van initiatieven. “Maar partijen zoals het Millenniumplatform en Natuur en Milieu Noordoostpolder waren voor een deel met hetzelfde bezig en wilden graag aanhaken. Toen zijn we opgeschaald naar Pioniers 2.0, een verbreding naar faciliteren en zonodig (tijdelijk) participeren in projecten.”
Themagroepen
Twee van de vier thema’s waarin de pioniers een overkoepelende, dienende rol willen spelen, zijn uitgebouwd: voedsel en energie. “We hebben ook altijd gedacht aan ‘zorg’ en ‘natuur/groen’. Maar ondersteuning op die thema's is nu niet nodig. Mocht dat in de toekomst echter nog eens ontstaan, dan staan we daar open voor. We zien nu bijvoorbeeld zorgcoöperaties in de dorpen ontstaan. Als daar polderbreed een verbindende overkoepeling nodig is, dan zouden wij daar een rol in kunnen spelen. Maar we moeten een toegevoegde waarde hebben, dat is ons leidmotief.”
De pioniers hechten tevens aan hun onafhankelijke positie. “We kunnen prima met partijen samenwerken, zoals de gemeente, de Rabobank en Mercatus. Daar zijn we ook blij mee, maar de beweging komt van onderop en we blijven zelfstandig. Dat betekent ook dat we niet aan alles meedoen waar we vanuit de samenleving voor gevraagd worden. We zijn geen actiegroep en politiek neutraal. We willen voor iedereen toegankelijk zijn.”