De duurzaamheidsaward is een initiatief van stichting Pioniers van de Toekomst. De award wordt ieder jaar in oktober uitgereikt tijdens het duurzaamheidssymposium. Vanwege corona wordt de winnaar nu bekendgemaakt in onze uitgave ‘De duurzame Poldersamenleving’ die op 4 november met nieuwsblad De Noordoostpolder verspreid wordt.
Wie er wint wordt bepaald door publieksstemming. Tot 1 oktober kon iedereen nominaties indienen. Hieruit is door een jury een top-3 samengesteld waarop iedereen online een stem kan uitbrengen. De jury bestaat dit jaar uit Anjo Simonse, wethouder van Noordoostpolder, Angela Weerden, adviseur projecten stichting Carrefour en Corine Flipse, directeur Rabobank Noordoostpolder-Urk. Zij hebben aan de hand van een aantal criteria de volgende drie duurzame initiatieven genomineerd. Stemmen kan tot en met 21 oktober.
Compenseren in bomen
Martin Dröge wil met zijn onderneming Objeqtive Recruitment een bijdrage leveren aan een duurzame wereld, maar ook aan de directe leefomgeving. Voor iedere klant voor wie hij bemiddelt, plant hij bomen in Afrika én in Noordoostpolder.
Dröge laat via de Nederlandse organisatie ‘Justdiggit’ per bemiddeling zo’n 55 bomen planten in Ghana en Ethiopië. Daarnaast plant hij hier in Noordoostpolder per bemiddeling één boom in de hoop dat andere ondernemers zich bij hem aansluiten. Het initiatief spreekt de jury onder meer aan vanwege Dröge’s ‘intrinsieke motivatie’. “Hij combineert lokaal en globaal, compenseert dus niet alleen in het buitenland, maar zoekt het ook dichtbij. Zijn actie heeft in Afrika als spin-off dat er mensen hun geld kunnen verdienen met het planten van bomen. Wij vinden het van lef getuigen als je op deze manier zaken wilt doen, het is niet kiezen voor de gemakkelijkste weg. Hij zet daarbij een slimme combinatie in. Het project draagt bij aan het bewustwordingsproces, zowel bij werkgevers als potentiële ondernemers. En het levert een letterlijke bijdrage in compensatie, het is niet alleen een papieren idee.”
Koop lokaal
Marja Hoorweg en Cees Tuytel bieden met hun gezamenlijke project Uitjeregio.nl een platform aan de korte keten in Noordoostpolder, Urk en de randstreken.
Alle producenten die hun producten – food of non-food – rechtstreeks aanbieden aan de consument krijgen aandacht. Ze maken daarbij geen onderscheid in een stalletje aan de weg en een boerderijwinkel of in gangbaar en biologisch. De belangstelling voor lokale producten en rechtstreeks kopen bij de boer heeft met de komst van corona een vlucht genomen. De website wordt dan ook veelvuldig bezocht. De jury heeft Uitjeregio.nl genomineerd onder meer vanwege de link met duurzame voeding en het bevorderen van de korte keten. “Het is goed voor de bewustwording van de consument. En het stimuleert het gevoel van saamhorigheid - of dat nu van inwoner naar bedrijven is of bedrijven onderling - en trots op wat we te bieden hebben. Wij vinden het positief dat daarin ook Urk en de randen langs Noordoostpolder worden meegenomen.” De jury ziet de nominatie als een stimulans: “In de hoop dat dit nog groter wordt en zorgt voor duurzame onderlinge samenwerking. Zodat de ondernemers die worden uitgelicht elkaar nog beter weten te vinden in hun initiatieven”.
Groen onkruidbeheer
Dirk en Rienk Bernhard zoeken met hun bedrijf Berdi naar een duurzame manier van onkruidbestrijding.
“Het hele proces van begin tot eind wordt door een duurzaamheidsbril bekeken”, zegt de jury over de nominatie. “Het hout dat door het bedrijf gesnoeid wordt, wordt weer gebruikt om stroom op te wekken. Dat wordt vervolgens weer gebruikt om water te verhitten waarmee je onkruid kunt bestrijden. Ze maken de cirkel rond en hoe ze dat doen wordt heel concreet en helder uitgelegd. Door te zoeken naar duurzame manieren, bewegen ze mee met wat de samenleving en hun opdrachtgevers verwachten. Daar zijn echter forse investeringen voor nodig en dan kun je zeggen: ‘Ik richt me ergens anders op.’ Maar zij doen die investering wel en dat getuigt van lef.”