“Wij kunnen heel veel doen in verduurzaming van woningen, in het bouwen van duurzame woningen en in circulariteit daarin. Maar als je de huurder daar niet in meeneemt, behaal je niet het gewenste effect. Dat werkt alleen als je informeert op een manier die aanslaat bij de bewoner.”
Hergebruik
Mercatus is na de eeuwwisseling al begonnen met het verduurzamen van het woningbezit. “Daar zijn we een heel eind in, de meeste woningen hebben al wel een groen label. Onze opgave zit nu meer in hoe in nieuwbouw en renovaties gebruik te maken van circulaire materialen.” Daarbij komt het accent te liggen op renoveren. “We zullen de komende jaren steeds kritischer worden in wat nog valt te hergebruiken. We renoveren al heel veel en soms kiezen we voor sloop en nieuwbouw, maar daar moeten we echt een heel goede reden voor hebben.”
Het afgelopen decennium is bij dergelijke keuzes bewonersparticipatie leidend geworden. “Zonder de stem van de bewoner kun je dat soort ingrijpende projecten niet doen.” Beurmanjer spreekt van projecten waarbij een hele nieuwe schil om de woning wordt geplaatst. “De buitenkant pakken wij zodanig aan dat er een moderne, warme jas omheen zit.” De bewoner kan tijdens de renovatie in zijn huis blijven wonen. “Dat is minder ingrijpend dan tijdelijk verhuizen en mensen zien zo van dichtbij welke maatregelen wij nemen om hun woonlasten te verlagen. Dus de energierekening gaat omlaag en wij laten het grootste deel van het voordeel bij de bewoner. Dat maakt mensen meer bewust van maatregelen die ze zelf nog kunnen nemen om te bezuinigen.”
Bewustwording
Beurmanjer ziet daarin de rol die Mercatus en Pioniers van de Toekomst samen hebben als maatschappelijke partners. “Wij kunnen heel veel doen aan het energieverbruik van de woning, maar een deel van je energieverbruik is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen gedrag. Samen met de pioniers zullen we meer slagkracht kunnen maken om de samenleving te betrekken en ons gedrag te vernieuwen.”