Econoom, schrijver en spreker Paul Schenderling hield een betoog over de transitie van een leven van groei naar een leven van genoeg. Zijn prikkelende inzichten zetten het publiek aan het denken, en de interactieve sessie zorgde voor een boeiende dialoog over duurzaamheid en de uitdagingen van onze groeiende economie.
Jevons-paradox ontrafeld
Schenderling vertelde over de Jevons-paradox en illustreerde hoe efficiëntieverhogingen vaak leiden tot meer consumptie. Het publiek werd uitgedaagd om na te denken over hun eigen rol in deze paradox en kreeg praktische handvatten aangereikt om bij te dragen aan een duurzamere toekomst.
Een nieuw perspectief op groei
Het symposium bood concrete voorbeelden en oplossingen voor een nieuwe economische inrichting. Schenderling benadrukte de verschuiving van kwantiteit naar kwaliteit als kernoplossing. Het publiek werd aangemoedigd uit de ratrace van 'meer, meer, meer' te stappen en te genieten van 'genoeg'. Huiswerk in de vorm van twee lijstjes - behoeften versus verlangens - werd meegegeven als praktisch handvat voor bewustwording.
Na de groei, bloei!
De lezing eindigde met een inspirerende oproep tot actie. Stichting Pioniers van de Toekomst nodigde het publiek uit om deel te nemen aan de actie 'Doe je mee?'. Bestuursleden Judith Kets en Bert Jan Breman riepen op tot het delen van sprankelende duurzaamheidsideeën en benadrukten dat verandering plaatsvindt door samen de schouders eronder te zetten. Wie geïnspireerd is en wil bijdragen als vrijwilliger, kan zich aanmelden.
Het symposium 'Is er leven na de groei?' was niet alleen een succes maar markeerde ook een positieve stap richting een duurzamere toekomst. Stichting Pioniers van de Toekomst kijkt terug op een geslaagd evenement en nodigt eenieder uit om samen het verschil te maken.
Lees het verslag.