“Ik ben nog steeds verbaasd wat er hier in twee jaar uit de grond is gestampt”, zegt projectleider Truus Vlaming over Voedselbos Emmeloord, dat op 8 oktober 2020 officieel geopend is. Met behulp van naambordjes met QR-codes kunnen bezoekers zichzelf wegwijs maken in wat het voedselbos allemaal te bieden heeft.
Het unieke van Voedselbos Emmeloord is dat het een omvorming betreft van een ‘gewoon’ bos naar een voedselbos. Inmiddels is vier van de uiteindelijke zes hectare - in het noordoosten van het Emmelerbos - omgeturnd. “Andere voedselbossen moeten eerst aangeplant worden, maar dit is meteen een volwassen bos. Dat werkt aanstekelijk!” Het voedselbos laat zich vormen naar de gezonde bomen die zijn blijven staan na de kap van zieke essen. Afgelopen seizoen konden de eerste bessen al worden geplukt van de struiken en volgend jaar zullen ook de fruitbomen vrucht dragen. Daarnaast wordt er - met respect voor datgene wat spontaan opkomt - van alles aangeplant wat eetbaar is, van wortels, knollen en kruiden tot hoogstamfruitbomen.
Voor mens en dier
Het bos is van mens en dier. Op een deel na - waarvan de opbrengst gebruikt gaat worden om het bos te onderhouden - mag iedereen wat oogsten voor eigen consumptie. Hoofddoelen zijn mensen dichter bij elkaar en bij de natuur te brengen. De groeiende groep vrijwilligers kan daarover meepraten. “Het enthousiasme spat eraf”, vertelt Vlaming niet minder geestdriftig, “daar gaat zo’n energie vanuit!” Naarmate het bos zich verder ontwikkelt, borrelen er educatieve en creatieve ideeën op. “Vanwege corona hebben we de organisatie van activiteiten voor ons uitgeschoven. Die tijd hebben we doeltreffend kunnen gebruiken voor de opbouw van het bos. En intussen ontstaan er ideeën voor activiteiten.” Om kennis en inspiratie op te doen zijn de vrijwilligers ook wezen kijken bij andere voedselbossen. “Hoe doen zij het qua beheer? Hoe netjes wil je het en hoeveel rommel wil je? Daar moet je een balans in zien te vinden.”
Ontvangstcentrum
Een volgende grote verbetering betreft de renovatie van het monumentale houten gebouw bij de ingang van het terrein. Het gebouw is eigendom van de gemeente en is de laatste houten Belgische barak die nog over is uit de tijd van het droogleggen van de polder. Het werd oorspronkelijk gebruikt als werkkeet. Voor er sprake was van het voedselbos was het in gebruik van IVN en de Huttenbouw. Zij voeren het beheer nu samen met de werkgroep voedselbos. De buitenkant van het gebouw wordt gestript en in originele staat gebracht. Vanbinnen worden de originele balken weer zichtbaar. De ruimte wordt open ingericht voor multifunctioneel gebruik. “Wij gaan het onder meer gebruiken als ontvangstruimte. Er komt een toiletgroep en keuken in. We willen er workshops gaan geven en met rondleidingen schenken we er koffie en thee.” Het pand wordt in het voorjaar van 2021 verbouwd.