Vrijwilligersbestuur
Het bestuur van stichting Pioniers van de Toekomst wordt gevormd door:
- Judith Kets, voorzitter
- Digni van den Dries, penningmeester
- Vronie Bootsma, secretaris
- Bert Jan Breman, lid
- Leo Baaten, lid
- Daan Stomps, lid
Werkgroepen
De stichting Pioniers van de Toekomst is een vrijwilligersbeweging. Onze vrijwilligers zijn de basis van de stichting en vormen het bestuur en de vrijwilligersteams. De werkgroepen besteden aandacht aan thema's als voedsel, cleantech en energie. Samen met het team symposium/evenementen zetten zij zich in voor het organiseren van evenementen, symposia en diverse andere activiteiten.
Maak kennis met onze vrijwilligers
Maak kennis met onze vrijwilligers en hun motivatie zich in te zetten voor de stichting Pioniers van de Toekomst! Wil je ook aanhaken? We hebben verschillende vacatures, maar ook met een open sollicitatie ben je van harte welkom.
Cristel Zwart, vrijwilliger team evenementen/symposium:
"Spread the word! Als jij iemand bent die op jouw manier een positieve bijdrage levert, vertel het dan.
Juist wanneer je de mensen om je heen meeneemt is de kans groot dat je ze inspireert om het ook te doen."
Daan Stomps, bestuurslid stichting Pioniers van de Toekomst:
"In een ideale situatie is voor mij elke handeling duurzaam. Ik wil mensen laten nadenken over de impact van hun keuzes. Het hoeft niet altijd perfect te zijn, maar het is belangrijk om stil te staan bij de gevolgen van je handelen. Dit kan op kleine of grote schaal. Jij kunt als individu een verschil maken, dus doe dat ook. Samen kunnen we dit bereiken."
Arianne Zuiderveld, tekstschrijver en vrijwilliger Voedselbos Emmeloord
"Ik vind het tof om op de woensdagochtenden mee te helpen in Voedselbos Emmeloord. En om artikelen te schrijven over evenementen en het 5-jarig bestaan van Voedselbos Emmeloord. Ook voor mezelf leuk omdat ik mijn nieuwsgierigheid vorm kan geven en veel interessante mensen spreek en ontmoet."
Dennis Joolink, vrijwilliger team evenementen/symposium:
"Pionieren is een manier van werken, je probeert iets wat niemand eerder gedaan heeft. Pionieren voor de toekomst spreekt mij als jongere aan, omdat we samen een vuist moeten maken tegen de uitdagingen die ons als samenleving te wachten staan. Daarom heb ik me aangemeld. Hierin moeten soms scherpe keuzes gemaakt worden. Door het organiseren van evenementen en het jaarlijks terugkerende symposium hoop ik mensen te inspireren om het gesprek met elkaar aan te gaan. Want alleen samen kunnen we de uitdagingen van de 21ste eeuw aan."
Marloes Ansink-Becker, vrijwilliger team evenementen/symposium:
"Alle dagen breng ik op de fiets de kinderen naar school en ben ik blij met de omgeving waarin wij wonen.
Ik zou het heel graag zo groen, zo niet groener willen houden.
Door kleine acties uit te voeren; zoals bewuster aankopen te doen, nieuw vs. tweedehands, een sedumdak, regenton, elektrische auto, bewuster apparaten in/uitschakelen, afval oprapen, groenten van het seizoen eten, op fiets i.p.v. met de auto... Een groot deel van de acties is behoorlijk eenvoudig, maar als iedereen het zou doen…"
Bert Jan Breman, bestuurslid stichting Pioniers van de Toekomst:
"Ik beschouw mezelf niet als de meest duurzame persoon hoewel ik er wel mee bezig ben.
Daarnaast vind ik niet ik iemand ben met de meest creatieve ideeën en/of innovaties. Ik beschik echter wel
over vaardigheden die ik wil inzetten voor mensen die wel met goede ideeën rondlopen maar
daar niet mee vooruitkomen. Wat mij betreft is onze stichting daar ook voor bedoeld. Ben of ken jij iemand die
rondloopt met een idee op het gebied van duurzaamheid? Meld je bij ons! Wij beschikken over kennis, netwerken en toegang tot financiële middelen (uiteraard niet onbeperkt) om dat idee verder te helpen."
Leo Baaten, bestuurslid stichting Pioniers van de Toekomst:
"Bij duurzaamheid wordt snel gedacht aan grote investeringen zoals een warmtepomp, isoleren etc. Hierdoor wordt het dan niet haalbaar of betaalbaar geacht. Begin bij de quick wins. Deze zitten vaak verborgen in je eigen gewoontes. Vele kleine stappen maken uiteindelijk ook één grote stap in de goede richting.
Ik hoop vanuit mijn rol binnen het bestuur van Pioniers van de Toekomst partijen te verbinden en met creativiteit en verbeeldingskracht samen te zorgen voor een duurzame Noordoostpolder."
Henk van der Woude, vrijwilliger Voedselbos Emmeloord:
“Ik heb tot mijn pensioen altijd in de agrarische sector gewerkt en ben begaan met de mens, het milieu en de natuur. Hoe leuk en leerzaam is het dan om, onder de vlag van Pioniers van de Toekomst, samen te werken met vrijwilligers in het voedselbos die dezelfde intentie hebben. Dat doe ik sinds september 2020.
Ik zou willen dat iedereen een rentmeester is of wordt, om zo met elkaar ervoor te zorgen dat onze wereld ook voor de toekomst gewaarborgd blijft. Ik zou graag zien dat in het onderwijs hier meer aandacht aan wordt besteed, zodat onze jeugd leert zuinig te zijn op onze mooie wereld.”
Sander de Wit, vrijwilliger thema cleantech:
"Voor succesvolle innovatie is visie, creativiteit en vooral lef nodig".
Cor Gouda, bestuurslid coöperatie Gelijk-Stroom:
"Vanuit mijn oorspronkelijk vakgebied, mijn commerciële activiteiten in de Nederlandse Bouw, heeft de Nederlandse toparchitect en visionair Thomas Rau ooit een motto verwoord in een lezing waar ik bij aanwezig mocht zijn.
"Laten we doen wat nodig is, niet wat haalbaar is" en "Duurzaamheid betekent; het optimaliseren van een fout systeem". Ofwel: de transitie naar een circulaire- en duurzame economie, in alles wat wij als mensen doen, op ons kleine ruimtevaartuig, waar wij allen op leven, onze aarde! Hij liet toen een foto zien, genomen door de bemanning van de Apollo 11, waar de aarde vanaf de maan zichtbaar was. Een plaats voor ons allen, waar wij het mee moeten doen, maar speciaal voor onze kinderen en kleinkinderen.
Dit is mijn, nee volgens mij, ons aller stimulans naar een mooie en houdbare toekomst, op onze aarde".
Jannie Verhage, vrijwilliger Voedselbos Emmeloord:
"De combinatie (eetbare) natuur, duurzaamheid en educatie maakt het voedselbos voor mij een fantastische plek. Daarnaast geniet ik van het buiten werken en leer ik elke week wel iets nieuws. Ik word heel blij van dit vrijwilligerswerk".
Brigade
De 'Pioniersbrigade' is de vrijwilligerskern die per kwartaal samenkomt. Vanuit deze basis bouwen we allianties (verbindingen) met allerlei partijen die matchen met onze doelstelling. Deze ontwikkeling is mogelijk omdat de groep vrijwilligers, op persoonlijke titel, de stichting sponsort in tijd en omdat een aantal partijen ons ondersteunt in financiën en diensten, want ook daar kunnen we niet zonder! Maak kennis met onze maatschappelijk partners, sponsoren en relaties.