Titel: ‘Circulaire economie’
Datum: Maandag 9 oktober 2017
Locatie: Bantsiliek in Bant
Samenvatting: Gastspreker was Thomas Rau, ontwerper van gebouwen met een minieme ecologische voetafdruk en een van de initiatiefnemers voor het Madaster.
Info: ter kennismaking Thomas Rau, artikel De Architect 11 september 2017
‘Mind change’ van bezit naar bruikleen
"Onze grootste uitdaging is niet ‘climate change’, maar ‘mind change’.” Dat zei Thomas Rau tijdens het Duurzaamheidssymposium in de Bantsiliek in Bant.
Rau is architect, maar tevens innovator, inspirator en visionair. Hij heeft een geheel eigen kijk op duurzaamheid. „Dat hele duurzame gedoe heeft ons denken verkwanseld. We hebben een ‘mind change’ nodig en het gevolg van ‘mind change’ is hopelijk ‘climate change’”, zei hij tegen 175 toehoorders, die volgens hem van goede wil zijn, „anders had u duizend redenen om hier niet te zijn, maar u wilt hier zijn. Als we echt iets wíllen willen, dán gaat het gebeuren”. Als we iets willen bereiken, dan moeten we bereikbare doelen stellen. Niet decennia vooruit, maar nu.
Slecht rentmeesterschap
We moeten beseffen dat we gast zijn van de aarde, geen gastheer. „Als je gast bent, gedraag je je naar de huisregels. De aarde is een gesloten systeem. In een gesloten systeem is geen schaarste, maar alles is gelimiteerd. We moeten de verzorger worden van alle ‘limited editions’ die ons gegeven zijn. We moeten proberen het eindige oneindig te faciliteren.” De consumptiemaatschappij is het bewijs van slecht rentmeesterschap. Nieuw is volgens Rau ‘nog net niet stuk’. „We zijn het slachtoffer van foute verdienmodellen.” Zo zouden bijvoorbeeld gloeilampen en wasmachines veel langer meegaan als fabrikanten hun verantwoordelijkheid nemen. Het product als service vereist een verandering in denken: „Ik wil geen lamp, maar ik wil lícht. Dan leg je de verantwoordelijkheid daar waar die hoort. De fabrikant heeft stroom nodig om mij licht te leveren. En ineens is daar een lamp die vijftien jaar brandt.”
Circulaire economie
Rau is pleitbezorger van de circulaire economie, ‘niet demonteren, maar remonteren’. Omdat we de toekomst niet kennen, kunnen we volgens hem in een gesloten systeem alleen maar ‘een optie nemen’: „Wat ik ook bedenk, het is van tijdelijke aard. Als ik een optie neem, dan moet ik eerst weten welke limited editions ik nodig heb. Hoe moet ik het in elkaar zetten, zodat er niets verloren gaat?” Zoals de zon de energiebron is van wat hij noemt ‘de eerste natuur’, is data de bron van ‘de tweede natuur’. „Alles wat data heeft, heeft identiteit en is traceerbaar en wat traceerbaar is blijft altijd beschikbaar.” Op het in februari 2017 gelanceerde platform www.madaster.com worden materiaalpaspoorten van gebouwen opgeslagen. Rau riep zijn gehoor op voorop te lopen: „Stelt u zich eens voor dat de Noordoostpolder de eerste regio in Nederland zou zijn die een madastrale kaart heeft. Dat u kunt zeggen: ‘Wij weten exact op dit moment welke materialen er bij ons in de polder staan’.” In de visie van Rau wordt de keten omgedraaid van bezit naar bruikleen. „Het eigendom houdt op.”
Van praten naar doen
Uit de zaal kwam de vraag wat we persoonlijk aan Rau’s visie hebben. Daarop antwoordde hij dat dat ieder individu de power heeft om alles te veranderen, maar daarvoor moeten we uit onze ‘comfort zone’ komen. „Daar hebben we elkaar voor nodig, dus moeten we verbinding maken.”