Titel: 'Water, de golf van klimaatverandering'
Datum: Woensdag 23 oktober 2024
Locatie: Beurszaal theater 't Voorhuys, Emmeloord
Samenvatting: Meteoroloog en klimaatonderzoeker Peter Kuipers Munneke nam het publiek mee op een ijzige reis naar de poolgebieden. Door klimaatverandering warmt de wereld op en dat heeft grote gevolgen! We moeten slimmer omgaan met onze watervoorraden, vooral met het grondwater, dat cruciaal is voor ons drinkwater.
Promotie: poster
Water is actueler dan ooit: te veel, te weinig, en altijd onmisbaar
Tijdens het jaarlijkse duurzaamheidssymposium stond deze essentiële bron dit jaar in het middelpunt. Gastheer Jetze Kempenaar trapte af met een nostalgische knipoog naar 1976, toen een lange droge zomer nog goed nieuws was voor de boeren. Maar wat brengt de toekomst? Krijgen we meer van zulke zomers, of worden de natte periodes juist extremer door klimaatverandering?
Peter Kuipers Munneke: weerman met een boodschap
NOS-weerman en klimaatonderzoeker Peter Kuipers Munneke nam het publiek mee op een ijzige reis naar de poolgebieden. Hij schetste indrukwekkende beelden van gletsjers, zo breed als de weg van Emmeloord naar Urk, en gaf een voorzichtige blik op wat ons te wachten staat. Klimaatverandering is complex, en hoewel niets zeker is, is één ding duidelijk: de wereld warmt op, en dat heeft grote gevolgen.
Water: schaarser dan je denkt
Water lijkt vanzelfsprekend, maar schijn bedriegt. Soms hebben we te veel en soms te weinig. Door klimaatverandering worden droge zomers droger en natte zomers natter. Toch is het maar 7% van de tijd in Nederland nat! Grondwater, regen, zee en rivieren zijn waterstromen die steeds veranderen. Ze hebben moeite om in balans te blijven. De bak grondwater waaruit ons drinkwater komt, moeten we op peil houden. We moeten slimmer omgaan met onze watervoorraden, vooral met het grondwater, dat cruciaal is voor drinkwater.
Wist je dat?
Na de theorie volgde een leuke quiz vol waterfeitjes. Wist je dat er maar liefst 20.000 druppels in een fles water zitten? Of dat één keer doortrekken van het toilet slechts 0,6 cent kost? Het meest opvallende feit: voor de prijs van één flesje bronwater, tap je 594 liter uit de kraan. En dat scheelt ook nog eens bergen plastic!
Waterschap Zuiderzeeland en Vitens
Maaike Buysse, beleidsadviseur en programmaleider voldoende water bij Waterschap Zuiderzeeland benadrukte hoe belangrijk het waterschap is voor de kwaliteit van ons water. Ook Marc Botermans van Vitens gaf inzicht in de enorme infrastructuur die nodig is om 1/3 van Nederland van water te voorzien. Met 48.000 kilometer aan leidingen en het doel om ons watergebruik te verminderen, is Vitens dagelijks bezig met duurzaam waterbeheer. Gemiddeld wordt er 129 liter per persoon per dag verbruikt. De doelstelling van Vitens is dit terug te brengen naar 100 liter per dag. Hoe we dat doel kunnen bereiken? Vooral door minder lang te douchen. Wat verder meehelpt is de afwasmachine alleen te laten draaien als ‘ie helemaal vol is, niet onnodig de grote spoelknop gebruiken in de wc en de wasmachine instellen op het ecoprogramma.
Vragen uit het publiek: een levendige discussie
Water houdt ons bezig, zo bleek uit de vele vragen, die vooraf al via social media binnenkwamen. Van poepbacteriën in het water tot de mogelijkheid om grootverbruikers meer te laten betalen. Maar ook cyberveiligheid kwam aan bod: zijn we voorbereid op een aanval die de gemalen zou stilleggen? Gelukkig stelde Maaike ons gerust, want noodaggregaten staan paraat.
Doe je mee?
Judith Kets, voorzitter van Pioniers van de Toekomst, sloot de avond af met een oproep aan het publiek. Vooral jongeren kunnen het verschil maken, al waren deze in de zaal wat ondervertegenwoordigd. Het jaarthema ‘Doe je mee?’ zet de toon: iedereen kan bijdragen. Dus heb je ideeën? Deel ze met ons!
Bedankt en wees wijs met water!
Tekst: Jet van der Veen
Fotografie: Sjors Evers
Video registratie: Klaas Eissens