Waarom
De Noordoostpolder is bij uitstek een gebied voor voedselproductie. Daardoor zijn er uitstekende mogelijkheden voor een duurzaam voedselsysteem.
Als voedselpioniers streven we naar een meer seizoensgebonden, regionaal en plantaardig menu. Vanzelfsprekend inclusief een duurzame voedselproductie. We willen daarvoor meer bewustzijn bij de consument en producent creëren. Daar hoort ook bij dat er minder voedsel verspild wordt.
Hoe
We verzorgen activiteiten waarbij bewustwording centraal staat. Daarnaast participeren we in projecten.
Wat
We organiseren smaaklessen, workshops, proeverijen, evenementen en de streekmarkt. Daarnaast geven we ook voorlichting. Enkele voorbeelden van activiteiten van de voedselpioniers:
Samenwerking stichting Samen Zijn We Er Voor Elkaar
Deze stichting zet zich sinds 2016 in voor mensen die om wat voor reden dan ook rond moeten komen met een zeer beperkt budget maar niet in aanmerking komen voor de Voedselbank. Lees meer over deze samenwerking in deze flyer.
Proeverijen op locatie
Jaarlijks organiseren we een proeverij op locatie. Van boerenerf tot kas, van boomgaard tot aardappelhandelshuis. Op deze locaties wordt de passie, de sfeer en het product geproefd. Centraal bij deze proeverijen staat het 80/20 principe: 80% van het diner is plantaardig, seizoensgebonden en regionaal. Tijdens het diner is er uitleg over het product, de locatie en de voedselpioniers.
Voorlichting en educatie
We organiseren smaaklessen op scholen en verenigingen, werken samen met middelbare scholen en geven workshops over bijvoorbeeld het voorkomen van voedselverspilling. Verder zijn we deelnemer in de projecten Voedselbos Emmeloord en Akker van de Toekomst.
Voedselbos
In het Emmelerbos zijn vrijwilligers een voedselbos van 6 hectare aan het aanplanten. Biodiversiteit en sociale cohesie staan centraal. Doel is om mens en natuur dichter bij elkaar te brengen. Voedselbos Emmeloord heeft een eigen website: www.voedselbosemmeloord.nl.
Akker van de Toekomst
Op de Akker van de Toekomst wordt onderzocht, middels een bijzondere vorm van akkerbouw, hoe een scala aan uitdagende duurzaamheidsdoelen kan worden gerealiseerd.
NOP BOX
In het najaar van 2020 is het project NOP BOX opgezet. Deze box bestaat uit diverse producten 'van 't land' uit de Noordoostpolder. Lees meer op de NOP BOX pagina.
Streekproducten
Leden themagroep voedsel:
Lydia Haafkens, Marc van Niekerk, Digni van den Dries, Truus Rigter, Sandra Schrijver en Everet van Dorp.